În anul 2023, în Uniunea Europeană au fost produse 6,2 milioane de tone de paste, cu o valoare de 8,9 miliarde de euro, în creştere uşoară comparativ cu cele 6,1 milioane de tone de paste produse în 2022, dar cu o creştere de 1,1 miliarde de euro în termeni de valoare, arată datele publicate de Eurostat cu ocazia Zilei Internaţionale a Pastelor.
Potrivit Eurostat, Italia este de departe cel mai mare producător de paste din UE, cu 4,2 milioane de tone produse anul trecut, cu o valoare de 6,2 miliarde de euro. Este vorba de 68% din producţia totală a UE în termeni de volum şi 70% în termeni de valoare.
Italia este urmată de Spania cu o producţie de 500.000 de tone de paste, 8% din totalul UE, şi Franţa cu 260.000 de tone (4% din totalul UE), scrie Agerpres.
Datele Eurostat mai arată că, în 2023, o cantitate totală de aproape 2,7 milioane de tone paste au fost exportate de ţările UE şi mai mult de jumătate (57%) din această cantitate a mers spre alte ţări din UE.
Italia este cel mai mare exportator de paste din UE, cu o cantitate de două milioane de tone exportate în 2023, echivalentul a 76% din totalul exporturilor UE. Urmează la mare depărtare Spania, care a exportat 130.000 de tone de paste, sau 5% din total.
Principalele state membre UE importatoare de paste sunt: Germania cu 440.733 de tone importate anul trecut, 28% din importurile totale ale ţărilor membre, şi Franţa, cu 371.966 de tone de paste importate, sau 24% din importurile statelor membre.
Când vine vorba de destinaţiile extracomunitare pentru exporturile de paste ale blocului comunitar, pe prima poziţia este Marea Britanie (307.481 de tone sau 26% din exporturile totale extra-UE), urmată de SUA (243.646 de tone sau 21% din exporturile totale extra-UE).
În România, printre cele mai consumate tipuri de paste se numără penne, spaghetti şi tagliatelle, în timp ce reţetele din topul aprecierilor, precum carbonara, bolognese şi cu sos de pesto, completează diversitatea culinară.
Urmărind statisticile consumului de paste la nivel naţional, Bucureştiul se clasează în fruntea oraşelor cu cele mai multe comenzi anuale de paste, urmat de alte oraşe mari precum Constanţa şi Cluj-Napoca.
Citește și: 5 lucruri inedite despre unele dintre cele mai populare alimente din lume
Citește și: De ce nu ar trebui să mănânci prea sărat la cină. La ce pericol te poți expune
- Te-ar putea interesa si:
- Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri...
- Florenţa ia măsuri pentru a combate turismul excesiv. Restricțiile anunțate în orașul italian
- Când se redeschide Catedrala Notre-Damme din Paris. 15 milioane de vizitatori sunt așteptați anual