"Mona Lisa", probabil cel mai cunoscut tablou din lume, expus la Muzeul Luvru din Paris, nu a pierdut nimic din zâmbetul legendar al protagonistei sale după ce a fost vandalizat cu o prăjitură cu cremă, duminică. Nu a avut de suferit, întrucât este plasat în spatele unui geam blindat, potrivit mai multor mesaje publicate pe reţelele de socializare, informează AFP, transmite Agerpres.
Contactaţi duminică seară de jurnaliştii de la AFP, reprezentanţii Muzeului Luvru au precizat luni că nu vor face declaraţii pe această temă.
Potrivit unor fotografii şi mesaje publicate duminică de mai mulţi turişti pe reţelele de socializare Twitter şi Instagram, incidentul s-a produs la începutul după-amiezii de duminică.
Fotografiile distribuite online arată geamul de protecţie al "Giocondei" murdărit cu cremă, în timp ce era curăţat de un bărbat care părea să fie unul dintre paznicii muzeului parizian.
Un utilizator al reţelei Twitter, care afirmă că a fost prezent în momentul incidentului, a dezvăluit că autorul actului de vandalism era un bărbat deghizat într-o femeie vârstnică şi care purta o perucă. El s-a ridicat dintr-un scaun cu rotile pentru a lovi cu palmele geamul de protecţie şi a aruncat apoi asupra acestuia o prăjitură cu cremă.
"Există oameni care sunt pe cale să distrugă Terra (...) Toţi artiştii, gândiţi-vă la Terra! De aceea am făcut asta. Gândiţi-vă la planeta noastră!", a declarat în limba franceză autorul actului de vandalism, care era îmbrăcat în alb, purta perucă şi o şapcă.
Nu este pentru prima dată când celebrul tablou pictat de Leonardo da Vinci este victima unui act de vandalism.
În august 2009, o vizitatoare rusă a fost reţinută după ce a aruncat o ceaşcă de ceai, care era goală, în direcţia "Giocondei". Reprezentanţii muzeului parizian au declarat atunci că ceaşca de ceai s-a spart la contactul cu geamul blindat şi că acesta din urmă a fost doar foarte puţin zgâriat.
În decembrie 1956, un turist bolivian a aruncat o piatră spre "Mona Lisa", provocându-i o zgârietură la nivelul cotului de la mâna stângă. După acel incident, celebra pictură a fost plasată în spatele unei vitrine din sticlă securizată.
Expusă din 2005 după un geam blindat şi protejată de o carcasă specială în care umiditatea şi temperatura sunt atent controlate, "Gioconda" vede defilând prin faţa ei în fiecare an milioane de persoane care vin să o admire în cel mai vizitat muzeu din lume, Luvru, care primea anual aproximativ 10 milioane de vizitatori înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19.
- Te-ar putea interesa si:
- Descoperă tehnologia care redefinește lumea, pe 1 Decembrie, la Digi World
- Un portret semnat Caravaggio, expus pentru prima dată într-un muzeu din Roma
- Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri...