Lucrarea ''L'Empire des lumieres'', de René Magritte, o capodoperă a picturii secolului XX, a fost vândută miercuri la Londra pentru suma de 59,4 milioane de lire sterline (circa 71,5 milioane de euro), un record la licitaţie pentru o lucrare a artistului belgian, informează AFP.
"Marcând un nou record la licitaţie pentru maestrul suprarealist René Magritte, evocatorul 'L'Empire des lumieres' ajunge la 59,4 milioane de lire sterline", a anunţat pe Twitter casa Sotheby's, organizatoarea vânzării.
În 2018, un tablou al lui Magritte, "Le principe du plaisir", a fost vândut cu 26,8 milioane de dolari la o licitaţie desfăşurată la New York.
"L'Empire des lumieres" fusese estimat de Sotheby's la peste 60 de milioane de dolari (54 de milioane de euro). Este una dintre cele mai faimoase lucrări ale lui Magritte, alături de "La Trahison des images ('Ceci n'est pas une pipe')" şi de "le Fils de l'Homme", care înfăţişează un om în faţa mării cu un măr verde în dreptul feţei.
Tabloul a fost pictat în 1961 pentru prietena şi muza lui Magritte, Anne-Marie Gillion Crowet, fiica colecţionarului belgian Pierre Crowet, iar de atunci a rămas în familie.
Tabloul reprezintă o casă din Bruxelles noaptea, luminată de un lampadar, în timp ce un cer de un albastru deschis, presărat cu nori, pare să indice că este zi.
"Combinaţia ciudată dintre o stradă întunecată şi noaptea cu un cer de un albastru viu este tipică pentru imaginile suprarealiste deconcertante ale lui Magritte - în care două lucruri aparent incompatibile sunt combinate pentru a crea o 'falsă realitate"', a indicat casa de licitaţii.
Tabloul de 114,5 pe 146 cm a fost expus în întreaga lume la Roma, Paris, Viena, Milano, Seul, Edinburgh şi San Francisco şi a fost împrumutat Muzeului Magritte din Bruxelles din 2009 până în 2020.
Sotheby's consideră că acest tablou este "fără îndoială cea mai cinematografică dintre lucrările lui Magritte", menţionând că a inspirat chiar o scenă din filmul de groază "Exorcistul" din 1973.
Lucrarea face parte dintr-o serie de 17 picturi în ulei "constituind singura încercare veritabilă a lui Magritte de a crea o 'serie' în opera sa", a precizat Sotheby's.
Seria s-a bucurat de un succes imediat în rândul publicului şi al colecţionarilor - o versiune timpurie a fost cumpărată de Nelson Rockefeller, iar alte versiuni se află în prezent în colecţia Peggy Guggenheim din Veneţia, la Muzeul de Artă Modernă din New York, în Colecţia Menil din Houston, Texas şi la Muzeele Regale de Arte Frumoase din Belgia (Bruxelles).
- Te-ar putea interesa si:
- Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri...
- Florenţa ia măsuri pentru a combate turismul excesiv. Restricțiile anunțate în orașul italian
- Când se redeschide Catedrala Notre-Damme din Paris. 15 milioane de vizitatori sunt așteptați anual