Urmele de lichid descoperite într-un obiect antic de bronz găsit în provincia Shandong din estul Chinei s-au dovedit a proveni de la băuturi alcoolice distilate, ceea ce datează originile producţiei de alcool distilat în China în urmă cu peste 3.000 de ani, transmite agenţia Xinhua.
Lichidul se afla într-un recipient din bronz descoperit în 2010 în zona ruinelor Daxinzhuang din oraşul Jinan, capitala provinciei Shandong, datând de la sfârşitul dinastiei Shang (1600 î.e.n. - 1046 î.e.n.). Arheologii au avut nevoie de câţiva ani pentru a deschide recipientul, care era sigilat de rugină.
O mostră de lichid a fost trimisă pentru testare la Laboratorul internaţional comun de cercetare pentru arheologie socială şi de mediu de la Universitatea Shandong, care a confirmat că acesta conţinea etanol.
Potrivit lui Wu Meng, cercetător asociat în cadrul laboratorului care a condus cercetarea, vinul de fructe şi vinul de orez obţinute prin fermentaţie fără distilare conţin zahăr şi proteine, pe lângă etanol. De data aceasta, însă, nu au fost găsite urme zahăr şi proteine în eşantion, ceea ce înseamnă că lichidul nou descoperit era vin distilat.
"Originea vinului distilat din China a fost întotdeauna un subiect important în studiul istoriei ştiinţei şi tehnologiei şi al culturii vinului din ţară", a declarat Wu, arată Agerpres.
Anterior, arheologii au descoperit accesorii de distilare din timpul dinastiei Han (202 î.e.n. - 220 e.n.) în mai multe situri, precum şi urme de băuturi alcoolice distilate, datând din aceeaşi perioadă.
Noile descoperiri sugerează că istoria producţiei de băuturi alcoolice distilate din China ar fi început cu 1.000 de ani mai devreme decât se credea iniţial.
- Te-ar putea interesa si:
- Un popular actor japonez a rămas fără un contract de imagine cu un producător de bere, după ce a...
- 1 ianuarie, Ziua internațională a păcii. "Iartă-ne nouă păcatele noastre, dă-ne pacea Ta", tema din...
- Intră în jocul trădărilor și al răsturnărilor de situație cu peliculele Film Now din luna ianuarie!