Despre statul pe scaun, unele studii spun ca este la fel de nociv ca fumatul pentru corpul nostru.
O cercetare recenta arata ca pozitiile ghemuit (pe vine) sau cea in genunchi sunt mai sanatoase decat statul pe scaun, desi sunt incadrate tot la categoria sedentarism.
Dar cum au ajuns sa fie considerate mai bune?
Un nou studiu a analizat activitatile zilnice ale unui trib modern de culegatori -vanatori din in Tanzania, numit Hadza.
S-a descoperit ca in timp ce oamenii Hadza petreceau cam aceleasi perioade de timp sedentar pe timpul zilei ca cei care traiesc in zonele industrializate, de fapt ei nu stateau. Pozitiile in care lucrau impuneau totusi activitate musculara.
Culegand in pozitia ghemuita sau in genunchi a fost inregistrata o activitate musculara mai mare, comparativ cu statul pe scaun la birou, spune autorul studiului David Raichlen, profesor de stiinte biologice de la University of Southern California. Iar aceasta activitate ajuta la pomparea sangelui prin vasele de sange si inima. De asemenea, la arderea excesului de zahar din sange. Poate mentine sistemul metabolic energic si aparent ajuta la si scaderea reizistentei la insulina. Iar Raichlen spune ca ar putea avea beneficii legate de scaderea colesterolului rau.
"Scaunele sunt confortabile si minunate, dar nu implica cine stie ce activitate musculara. Corpul nostru nu este bine adaptat la a sta in scaun pentru o lunga perioada de timp", a explicat el.
Asta nu inseamna ca Raichlen recomanda oamenilor sa-si petreca ziua stand ghemuiti sau in genunchi.
"E doar un exemplu de a incerca sa gasimi si alte modalitati pentru a stimula activitatea musculara. Pana atunci, ridicati-va mai des de pe scaun" a sugerat el.
Mai multe studii recente au asociat statul pe scaun cu alte riscuri, precum cel de a dezvolta diabet de tip 2. O alta cercetare publicata luna trecuta in Journal of the American Medical Association a aratat ca la fiecare 15 minute de stat stimulezi rezistenta la insulina, iar aceasta este este legata de dezvoltarea de diabet tip 2.
Hadza este o comunitate de vanatori-culegatori. Iar dieta lor implica 97% mancare provenita din ceea ce vaneaza sau culeg.
28 de oameni cu varste intre 18 si 61 de ani din acest grup au participat la studiu. 16 erau barbati.
Timp de 8 zile, ei au purtat dispozitive care le-au masurat activitatea musculara.
The Hadza au stat ghemuiti 18% din timpul lor "sedentar", in genunchi, 12.5%, iar in restul timpul s-au asezat pe pamant.
Chiar daca erau la randul lor sedentari 9 -10 ore pe zi, sedentarismul lor nu se compara cu cel din zonele de la oras. De exemplu, ei nu au aratat acelasi risc de dezvoltare de boli cronice, precum cele de inima, ca oamenii care traiesc in zonele industrializate.
Oamenii de stiinta estimeaza ca asta se datoreaza acesturi posturi de "odihnă activă".
"Cand stai pe vine sau in genunchi, muschii se contracta si mentii astfel un flux sangvin potrivit. De asemenea consumi energie" , a spus John Osborne, purtator de cuvant al American Heart Association si director cardiologie la State of the Heart Cardiology, in Dallas.
Evident, nu ai cum sa stai la birou in astfel de pozitii, dar sfatul lui Osborne este acelasi ca al colegului sau: sa va ridicati si sa va miscati cat puteti de mult, nu stati 8 ore pe scaun.
Studiul a fost publicat pe 9 martie in Proceedings of the National Academy of Sciences.
- Te-ar putea interesa si:
- Un portret semnat Caravaggio, expus pentru prima dată într-un muzeu din Roma
- Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri...
- Florenţa ia măsuri pentru a combate turismul excesiv. Restricțiile anunțate în orașul italian