Peste trei milioane de vizitatori străini au intrat în Japonia în luna martie, un record absolut pentru arhipelagul nipon, potrivit celor mai recente date furnizate miercuri de Organizaţia Naţională a Turismului din Japonia (JNTO), transmite AFP.
Este vorba de o creştere de 69,5% comparativ cu luna martie 2023 şi una de 11,6% faţă de luna martie 2019, perioada de referinţă de dinainte de pandemia de Covid.
Este pentru prima dată în istorie când este depăşit pragul de trei milioane de vizitatori străini într-o singură lună în Japonia, scrie Agerpres.
Pe lângă revenirea puternică a turismului mondial după anii de pandemie, perioade de înflorire a cireşelor japonezi (sakura) şi vacanţele de Paşte în străinatate au contribuit şi ele la acest nivel record al turismului în Japonia. La acestea se adaugă nivelul slab al yenului în raport cu dolarul şi moneda euro, care face din Japonia o destinaţie mai ieftină pentru americani şi europeni.
Cel mai mare contingent de vizitatori străini în Japonia în luna martie a provenit din Coreea de Sud (663.100 de persoane, creştere de 13,2% comparativ cu luna martie 2019),dar cele mai mari creşteri procentuale au fost înregistrate în cazul vizitatorilor veniţi din SUA (64,3%) şi ţările europene precum Germania (66,1%).
Numărul lunar de vizitatori străini în Japonia depăşeşte valorile din 2019 încă din luna octombrie 2023.
Arhipelagul nipon a fost complet închis străinilor în pandemie, însă începând din 2022 guvernul de la Tokyo se străduieşte să relanseze turismul în masă, pe care îl consideră un ajutor binevenit pentru a susţine consumul în Japonia.
Însă există şi reversul medaliei. Astfel, oraşul Kyoto a decis recent să interzică accesul pe anumite alei private din celebrul cartier al gheişelor Gion. Locuitorii din fosta capitală imperială a Japoniei şi-au exprimat de mult timp frustrarea faţă de comportamentul unor turişti, care se comportă uneori "ca nişte paparazzi" atunci când gheişele ies de pe aceste alei înguste, de unul sau doi metri lăţime.
De asemenea, începând din vara acestui an, se va aplica o cotă zilnică de persoane care vor putea folosi cel mai popular drum utilizat pentru a urca pe Muntele Fuji, şi va fi aplicată o taxă de acces de puţin peste 12 euro (2.000 de yeni).
La rândul său, primăria din Osaka, principala metropolă din vestul Japoniei, a anunţat că analizează posibilitatea de a impune o taxă turiştilor străini, pe lângă taxa hotelieră care există deja.
- Te-ar putea interesa si:
- Descoperă tehnologia care redefinește lumea, pe 1 Decembrie, la Digi World
- Un portret semnat Caravaggio, expus pentru prima dată într-un muzeu din Roma
- Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri...