Françoise Gilot/ Profimedia

Pictoriţa Françoise Gilot, una dintre partenerele lui Picasso, a murit la vârsta de 101 ani

Françoise Gilot/ Profimedia

Pictoriţa Françoise Gilot, partenera lui Pablo Picasso între 1946 şi 1953 şi ulterior artistă de renume, a murit la vârsta de 101 ani, a indicat marţi pentru AFP muzeul Picasso, confirmând o informaţie apărută în The New York Times.

Potrivit cotidianului american, decesul a fost confirmat de Aurelia Engel, fiica acesteia, care a declarat că Françoise suferea în ultima vreme de "boli cardiace şi pulmonare", potrivit Agerpres

Născută la 26 noiembrie 1921 la Neuilly-sur-Seine, în suburbiile Parisului, într-o familie burgheză, Françoise Gilot a călcat pe urmele mamei sale, care era acuarelistă, şi s-a orientat spre desen şi pictură.

Citește și: O sculptură de Edgar Degas a făcut senzaţie la o licitație din New York. Record și pentru un bronz de Picasso

Pentru o vreme muza lui Pablo Picasso, Françoise Gilot a avut o carieră artistică proprie timp de peste 60 de ani, impunându-se ca pictoriţă de renume după despărţirea de acesta, cu lucrări incluse în colecţiile prestigioaselor Metropolitan Museum of Art şi MoMA din New York.

În iunie 2021, unul dintre tablourile ei, "Paloma ŕ la Guitare" (1965), a fost vândut pentru 1,3 milioane de dolari la o licitaţie organizată de Sotheby's.

Printre mentorii săi s-a numărat suprarealistul Endre Rozsda, iar prima ei expoziţie într-o galerie din Paris a avut loc în 1943, anul în care l-a cunoscut pe Picasso. Françoise avea pe atunci 20 de ani, iar Picasso, 61. Cuplul a avut doi copii, Claude (născut în 1947) şi Paloma (născută în 1949).

Citește și: Un tablou pictat de Picasso acum 90 de ani, inspirat de muza sa, Marie-Therese Walter, scos la licitație în luna mai. Este estimat la peste 60 de milioane de dolari

În 1964, publicarea volumului "Vivre avec Picasso", o carte relativ intimă despre viaţa sa cu artistul, a cunoscut un succes uriaş (tradusă în 16 limbi şi cu peste un milion de exemplare vândute). În carte, Françoise îl descrie pe pictor drept o fiinţă tiranică, superstiţioasă şi egoistă. Pentru ea, relaţia a fost "un preludiu al vieţii (sale). Nu viaţa".

Devenită cetăţean american, Françoise nu a participat la înmormântarea pictorului din 1973.

Petrecându-şi ultimii ani din viaţă la New York, Françoise Gilot şi-a împărţit timpul între Paris şi scena americană, expunându-şi totodată picturile, desenele şi gravurile în numeroase muzee şi colecţii private din Europa şi Statele Unite.

Te-ar putea interesa si:
Sub o ploaie de petale, turiştii şi localnicii din Tokyo admiră frumuseţea cireşilor înfloriţi...
Criza demografică din Italia s-a accentuat. Populația îmbătrânește, nașterile, la un minim fără...
În aprilie, pe Film Now, ține pasul cu eroi legendari și destine pe muchie de cuțit

Partenerii noștri

1280x720px_comunicat

DIGI, în căutarea următoarei generații de specialiști tech la Târgul IT&C

DIGI, lider în industria de telecomunicații din România și un actor important pe piața europeană...