Organismul nostru reacționează la alimentele fast-food ca la o infecție periculoasă, arată un studiu

fast food, Foto: Shutterstock

Sistemul imunitar poate răspunde la o dietă fast-food în același mod ca și la o infecție bacteriană, dezvăluie un studiu efectuat pe şoareci, potrivit Sciencealert.

Șoarecii hrăniți cu echivalentul unei „diete occidentale” bogate în grăsimi saturate, zahăr și sare timp de o lună, fără fructe proaspete, legume sau fibre, au arătat o crește a numărului de celule imune din sângele lor, la fel cum s-ar întâmpla dacă s-ar fi confruntat cu o infecție microbiană. Mai mult, această stare de alerta agresivă, pe care o declanșează fast-food-ul, ar putea rămâne pe termen lung, a declarat echipa internațională de cercetători.

Dieta nesănătoasă a dus la o creștere neașteptată a numărului de anumite celule imune din sângele șoarecilor, în special granulocite și monocite”, a declarat unu dintre cercetători, Anette Christ de la Universitatea din Bonn din Germania.

Acele celule albe din sânge le-a atras atenția oamenilor de știință spre anumite gene care au fost activate de mâncarea fast-food administrată șoarecilor, gene care conțin celule progenitoare - tipurile de celule responsabile de creșterea numărului de celule imune.

Citeşte şi: De ce să consumi lapte de migdale. Care sunt principalele beneficii

Tocmai aceste celule sunt cele care au o memorie în ceea ce privește infecțiile cu care s-au confruntat, menținând o stare de alertă. Cu alte cuvinte, odată ce organismul a început să reacționeze la o dietă de fast-food, revenirea la un regim alimentar sănătos poate să nu fie suficientă pentru a anula complet modificările și asta are unele implicații pentru sănătatea noastră generală.

Într-adevăr, atunci când șoarecii s-au întors la dieta lor obișnuită cu cereale, după o lună, inflamația a dispărut - dar reprogramarea genetică, care a menținut șoarecii mai sensibili la un atac viitor, a rămas acolo.

„S-a descoperit abia recent că sistemul imunitar are o formă de memorie”, a spus unul dintre cercetători, Eicke Latz de la Universitatea din Bonn. „După o infecție, apărarea corpului rămâne într-un fel de stare de alertă, astfel încât să poată răspunde mai rapid la un nou atac”.

Citeşte şi: Eşti o persoană nocturnă sau matinală? Trezitul devreme te poate proteja de depresie, dezvăluie un nou studiu

Înseamnă că inflamația - și problemele asociate cu astfel de alimente grase, cum ar fi diabetul de tip II - ar putea fi declanșate mai ușor în viitor.

Te-ar putea interesa si:
Sub o ploaie de petale, turiştii şi localnicii din Tokyo admiră frumuseţea cireşilor înfloriţi...
Criza demografică din Italia s-a accentuat. Populația îmbătrânește, nașterile, la un minim fără...
În aprilie, pe Film Now, ține pasul cu eroi legendari și destine pe muchie de cuțit

Partenerii noștri

1280x720px_comunicat

DIGI, în căutarea următoarei generații de specialiști tech la Târgul IT&C

DIGI, lider în industria de telecomunicații din România și un actor important pe piața europeană...