Italia a declarat luni stare de urgenţă în cinci regiuni din nord şi a anunţat deblocarea unui fond de 36,5 milioane de euro pentru a face faţă secetei care a lovit câmpia fluviului Po de câteva săptămâni, scrie AFP, potrivit Agerpres.
Cabinetul a aprobat instituirea stării de urgenţă în Emilia-Romagna, Friuli-Veneţia Giulia, Lombardia, Veneto şi în Piemont până la 31 decembrie, a anunţat guvernul într-un comunicat.
Peninsula Italică se confruntă cu un val de căldură neobişnuit de timpuriu însoţit de lipsa precipitaţiilor, în special în câmpia agricolă a fluviului Po, lovită de cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.
Starea de urgenţă are ca scop să acorde "mijloace şi competenţe extraordinare" pentru a asigura punerea în practică a intervenţiilor urgente necesare garantării siguranţei publice, reparării daunelor suportate de bunurile publice şi private şi condiţiilor normale de viaţă ale populaţiei.
Oraşele Verona şi Pisa vor restricţiona consumul de apă curentă din cauza celei mai grave secete înregistrate în ultimele decenii în Italia, o decizie anunţată cu puţin timp înaintea unui set de măsuri federale informează DPA, mai transmite Agerpres.
În Verona, un oraş din nordul Italiei, apa de la robinet poate fi utilizată doar "în scopuri domestice şi pentru curăţenia şi igiena personală", au anunţat autorităţile locale, sâmbătă.
Între orele 06:00 şi 21:00, rezidenţii nu au voie să îşi ude grădinile, parcelele de teren şi terenurile de sport, să îşi spele maşinile sau să îşi umple piscinele. În afara orelor menţionate, localnicii au fost rugaţi să se abţină voluntar de la folosirea apei de la robinet pentru aceste scopuri.
Măsurile vor rămâne în vigoare până pe 31 august şi prevăd amenzi de până la 500 de euro pentru persoanele care încalcă aceste dispoziţii.
În oraşul Pisa din regiunea Toscana, reglementări similare vor intra în vigoare începând din 11 iulie, urmând să restricţioneze folosirea apei potabile pentru activităţi gospodăreşti.
Comunităţile locale, mai ales cele din nordul Italiei, raţionalizează deja apa potabilă de câteva săptămâni, în timp ce oraşe precum Milano au oprit funcţionarea fântânilor de mari dimensiuni.
- Te-ar putea interesa si:
- Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri...
- Florenţa ia măsuri pentru a combate turismul excesiv. Restricțiile anunțate în orașul italian
- Când se redeschide Catedrala Notre-Damme din Paris. 15 milioane de vizitatori sunt așteptați anual