O jurnalistă însărcinată a povestit că a fost primită de talibani în Afganistan, după ce i-a fost imposibil să revină în Noua Zeelandă natală pentru a naşte, din cauza reglementărilor anti-COVID foarte drastice, scrie Agerpres.
"Mă simt trădată", a transmis Charlotte Bellis, cu referire la țara sa, într-o scrisoare trimisă Radio New Zealand de la Kabul. Jurnalista ar trebui să nască în luna mai și speră ca până atunci situația ei să se rezolve.
În scrisoarea deschisă publicată de New Zealand Herald, Charlotte Bellis a explicat că lucra pentru canalul Al-Jazeera în Afganistan. După ce s-a întors la Doha, unde se află sediul canalului, ea şi-a dat seamă că aştepta un copil. Cum în Qatar este interzisă sarcina în afara căsătoriei, ea şi-a păstrat situaţia secretă în timp ce se pregătea să se întoarcă în Noua Zeelandă.
Citește și: Lily Ebert, o supravieţuitoare a Holocaustului, a devenit străbunică pentru a 35-a oară
Totuşi, ţara sa de origine, care şi-a închis frontierele în martie 2020 din cauza pandemiei, a admis foarte puţine cazuri de revenire a cetăţenilor săi din străinătate.
Când a aflat că nu va putea beneficia de nicio derogare pentru a se întoarce acasă, Charlotte Bellis a făcut apel la înalţi responsabili talibani. Aceştia i-au propus apoi să vină să nască în ţara lor, unde îşi desfăşoară activitatea partenerul ei, un fotoreporter belgian.
"Suntem fericiţi pentru dumneavoastră, puteţi veni şi nu veţi avea probleme", i-au transmis talibanii, după cum a povestit într-un interviu.
"Când aveam nevoie, guvernul neozeelandez mi-a transmis că nu sunt binevenită. Când talibanii îi oferă azil unei femei însărcinate şi necăsătorite atunci ştii că te afli într-o situaţie dificilă", a mai spus jurnalista.
Charlotte Bellis, care i-a întrebat deja pe talibani ce vor face pentru a garanta drepturile femeilor şi fetelor, a declarat că este "ironic" ca ea să pună acum aceeaşi întrebare propriului său guvern.
După ce a vorbit public despre problemele cu care s-a confruntat şi a angajat avocaţi, Charlotte Bellis a fost convocată de autorităţile neozeelandeze care i-au spus că cererea sa va fi reexaminată.
Chris Hipkins, ministrul neozeelandez care răspunde de lupta împotriva COVID-19, a declarat într-un comunicat că le-a cerut funcţionarilor să verifice dacă toate procedurile au fost aplicate corect în cazul jurnalistei, "care pare la o primă vedere să merite explicaţii suplimentare".
Foto: Instagram
- Te-ar putea interesa si:
- Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri...
- Florenţa ia măsuri pentru a combate turismul excesiv. Restricțiile anunțate în orașul italian
- Când se redeschide Catedrala Notre-Damme din Paris. 15 milioane de vizitatori sunt așteptați anual