"Tomatina", celebra bătaie cu roşii care atrage mii de turişti în oraşul Bunol din estul Spaniei, a revenit după o absenţă de doi ani cauzată de pandemia de COVID-19, informează AFP și Agerpres.
Aproximativ 15.000 de persoane au participat la acest eveniment, în cadrul căruia a fost folosită o "muniţie" ce a constat în 130 de tone de roşii coapte, potrivit datelor furnizate de Primăria locală.
La câteva minute după semnalul ce a dat startul, centrul oraşului s-a colorat în roşu, la fel şi hainele participanţilor, care se îmbracă în mod tradiţional în alb.
Mulţi dintre participanţi au purtat ochelari de soare, ochelari de înot şi măşti de scufundări subacvatice pentru a-şi proteja ochii de roşiile aruncate din camioane sau lansate în aer de participanţi aflaţi în spatele unor vehicule.
15.000 de participanți la Tomatina 2022
"Venim la Tomatina pentru că este evenimentul cel mai nebunesc care poate să existe", a declarat Patricio, un turist mexican, pentru televiziunea locală A Punt.
"Ne doream foarte mult să regăsim petrecerea noastră de suflet, să putem din nou să aruncăm cu roşii şi să eliberăm toată adrenalina acumulată în aceşti ultimi doi ani", a declarat în faţa reprezentaţilor presei Maria Valles, directoarea biroului de turism din această localitate cu o populaţie de 9.500 de locuitori.
Tradiţionala bătaie cu roşii, care durează o oră, este urmată de o petrecere stradală care durează până seara. Tomatina atrage turişti din lumea întreagă, însă în acest an cele 20.000 de bilete nu au fost vândute în totalitate. Numărul mai mic de participanţi a fost atribuit, potrivit Mariei Valles, restricţiilor sanitare rămase încă în vigoare în anumite ţări.
Citește și: Barcelona a interzis fumatul pe plajă începând din iulie 2022
Originea evenimentului datează din perioada unei dispute ce a avut loc în 1945 cu ocazia Zilei oraşului, care s-a terminat printr-o bătaie generală cu roşii, luate de pe rafturile unui vânzător local de zarzavaturi. De atunci, criticii evenimentului denunţă o risipă alimentară.
"Mulţi oameni cred că noi irosim surse de hrană, însă acestea sunt roşii cultivate în mod special pentru Tomatina. Dacă Tomatina nu ar avea loc, nu le-am mai planta. Datorită Tomatinei, numeroşi agricultori vor avea parte de o iarnă mai bună", a concluzionat Maria Valles, referindu-se la cantităţile pe care Primăria din Bunol le comandă cultivatorilor locali de tomate cu câteva luni înaintea acestui eveniment anual.
Foto: Profimedia
- Te-ar putea interesa si:
- Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri...
- Florenţa ia măsuri pentru a combate turismul excesiv. Restricțiile anunțate în orașul italian
- Când se redeschide Catedrala Notre-Damme din Paris. 15 milioane de vizitatori sunt așteptați anual