iubire

Folosești același limbaj al iubirii cu al partenerului tău? Persoanele care își exprimă afecțiunea în stilul preferat al jumătății lor au relații mai puternice, susține un studiu

Un limbaj de iubire comun, cheia unei relații trainice? / Foto: Shutterstock

Experții au chestionat cuplurile cu privire la stilurile lor preferate de a oferi și de a primi dragoste. Cei care și-au exprimat dragostea în stilul preferat al partenerului lor au fost cei mai fericiți, concluzionează cercetarea.

În 1992, Dr. Gary Chapman a afirmat că există cinci limbaje ale iubirii. De când a fost lansat pentru prima dată acest concept, în urmă cu 30 de ani, mulți oameni au considerat că cele cinci limbaje ale iubirii sunt utile pentru a-și identifica preferințele în ceea ce privește oferirea și primirea iubirii.

Dr. Chapman susține că există cinci preferințe distincte pentru exprimarea iubirii - cuvinte de afirmare, timp de calitate, primirea de cadouri, acte de serviciu și atingere fizică.

Cele cinci limbaje au fost propuse pentru prima dată în cartea sa, "Cele cinci limbaje ale dragostei", publicată în 1992. "După o viață de consiliere, după ce am fost căsătorit și am crescut doi copii, vă pot spune din experiență că foarte puțini dintre noi știu cum să facă acest lucru în moduri cu adevărat semnificative pentru cei dragi. Speranța și convingerea mea sinceră este că limbajul iubirii vă va ajuta să iubiți mai bine și să vă apropiați mai mult", a declarat Dr. Chapman.

Citește și: Care este vârsta perfectă pentru a te căsători. Rezultatul unui studiu te-ar putea surprinde

Ce spun studiile recente despre limbajul iubirii

Dar, în ciuda popularității teoriei, până acum, conceptul a fost relativ neexplorat de cercetători. Un studiu realizat recent a dezvăluit că deși partenerii nu împărtășesc același limbaj al dragostei, pot avea o relație puternică. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Varșovia, cheia este exprimarea afecțiunii în stilul preferat al jumătății tale.

Într-un alt studiu recent, cercetătorii au intervievat 100 de cupluri heterosexuale cu vârste cuprinse între 17 și 58 de ani, care au fost împreună între șase luni și 24 de ani de relație. Sondajul a evaluat limbajele de iubire preferate de participanți, precum și limbajele de iubire pe care le foloseau atunci când își exprimau dragostea față de partenerul lor.

Participanții au fost chestionați, de asemenea, cu privire la satisfacția sexuală și empatia din relație. Studiul a arătat că deși partenerii nu împărtășesc același limbaj al dragostei, pot avea o relație puternică.

Citește și: Ce a descoperit un cuplu în spatele dulapului din bucătărie i-a lăsat mască. Cei doi iubiți de abia închiriaseră apartamentul

Rezultatele au arătat că, atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor, participanții ai căror parteneri foloseau limbajul de dragoste preferat au raportat o mai bună satisfacție relațională și sexuală. "Persoanele care se potrivesc mai bine cu preferințele celuilalt în ceea ce privește limbajul iubirii sunt mai mulțumite de relațiile lor și de viața sexuală", au scris cercetătorii studiului.

Deși cercetătorii au emis ipoteza că empatia ar fi asociată cu o tendință mai mare a participanților de a folosi limbajul de dragoste preferat al partenerului lor, constatările sugerează că nu este cazul. "Empatia nu a avut nicio legătură cu satisfacția", susțin aceștia.

Cercetătorii speră că descoperirile ar putea fi folosite pentru a îmbunătăți în viitor abordările în  consilierea maritală și familială.

Te-ar putea interesa si:
Sub o ploaie de petale, turiştii şi localnicii din Tokyo admiră frumuseţea cireşilor înfloriţi...
Criza demografică din Italia s-a accentuat. Populația îmbătrânește, nașterile, la un minim fără...
În aprilie, pe Film Now, ține pasul cu eroi legendari și destine pe muchie de cuțit

Partenerii noștri

1280x720px_comunicat

DIGI, în căutarea următoarei generații de specialiști tech la Târgul IT&C

DIGI, lider în industria de telecomunicații din România și un actor important pe piața europeană...