Oamenii de știință de la Universitatea Cardiff au descoperit o moleculă rară în norii acizi ai planetei Venus, ce este cunoscută sub numele de fosfină. Acest lucru ar putea indica, potrivit experților, că extratereștii ar putea trăi aici.
Potrivit Mirror.co.uk, oamenii de știință ar fi făcut un pas uriaș în ceea ce privește cercetarea extratereștrilor, întrucât au descoperit semne de viață pe planeta Venus.
Mai exact, cercetătorii de la Universitatea Cardiff au găsit în norii acizi de pe Venus un gaz numit fosfină, astfel că profesorul Jane Greaves, profesor în cadrul instituției, susține că organismele vii plutesc în norii acesteia.
Ce este fosfina? Ei bine, potrivit experților, fosfina este o moleculă formată dintr-un atom de fosfor și trei atomi de hidrogen, iar pe Pământ aceasta este asociată cu viața, mai exact cu microbii care trăiesc în intestinele animalelor, cum ar fi pinguinii, sau în medii sărace în oxigen, cum ar fi mlaștinile. Este un gaz inflamabil, murdar, toxic, produs de bacterii care nu necesită oxigen.
Pentru a detecta fosfina, cercetătorii au folosit Telescopul James Clerk Maxwell (JCMT) din Hawaii, iar ulterior, și-au confirmat descoperirea cu 45 de telescoape ale matricei Atacama Large Millimeter / submillimeter Array (ALMA) din Chile.
”A fost un experiment făcut din pură curiozitate, am profitat de avantajele tehnologiei oferite de Telescopul James Clerk Maxwell (JCMT)”, a declarat profesorul Jane Greaves, care a condus studiul.
”Am crezut că vom putea exclude doar scenarii extreme, cum ar fi norii plini de organisme. Când am primit primele indicii privind existența fosfinei în spectrul lui Venus, a fost un șoc!”, a mai precizat acesta.
”Ceva complet neașteptat și extrem de interesant se întâmplă pe Venus pentru a produce prezența neașteptată a unor cantități mici de gaz fosfină”, a declarat Sara Seager, coautor al studiului și astrofizician la Massachusetts Institute of Technology.
Planeta Venus se învecinează cu Pământul, fiind cel mai apropiat vecin planetar al nostru, are o dimensiune similară și este numită deseori planeta geamănă. Aceasta are, însă, o atmosferă groasă ce ajută la captarea căldurii. Deasupra suprafeței fierbinți, care 482 de grade Celsius, partea superioară a norilor este mul mai temperată. Norii, însă, sunt foarte acizi, fapt pentru care ar trebui să distrugă fosfina. Pentru a supraviețui acidului sulfuric microbii venusieni din aer ar trebui fie să folosească o biochimie necunoscută, radical diferită, fie să dezvolte un fel de armură, explică oamenii de știință.
În urma acestor descoperiri, oamenii de știință speră acum să găsească sursa gazului, dar și motivul pentru care acesta se găsește în atmosferă. Până acum, sondele spațiale care au aterizat pe Venus au supraviețuit doar câteva minute înainte de a se descompune.
- Te-ar putea interesa si:
- Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri...
- Florenţa ia măsuri pentru a combate turismul excesiv. Restricțiile anunțate în orașul italian
- Când se redeschide Catedrala Notre-Damme din Paris. 15 milioane de vizitatori sunt așteptați anual