O tăbliţă de marmură descrisă de casa de licitaţii Sotheby's din New York drept cea mai veche din lume gravată cu Cele Zece Porunci a fost vândută miercuri cu peste 5 milioane de dolari, în pofida semnelor de întrebare legate de autenticitatea sa.
După o licitaţie care a durat câteva minute la sediul societăţii, obiectul de 52 de kilograme, care conform Sotheby's datează dintr-o perioadă cuprinsă între anii 300 şi 800 din perioada romană bizantină, a fost adjudecat pentru 4,2 milioane de dolari, sau 5.004.000 de dolari inclusiv costurile. Sotheby's îi estimase valoarea între 1 şi 2 milioane de dolari.
Descoperită în 1913 în timpul săpăturilor pentru construirea unei căi ferate pe actualul teritoriu al Israelului, tăbliţa este inscripţionată, în alfabet paleo-ebraic, cu nouă din Cele Zece Porunci care apar în Biblie şi Tora.
Potrivit sothebys.com, poruncile conţinute de această tăbliţă omit îndemnul "Să nu iei în deşert Numele Domnului Dumnezeului tău", incluzând o nouă directivă, de închinare pe Muntele Garizim, loc sfânt al samaritenilor, transmite AFP, citată de Agerpres.
"Persoana care a dezgropat-o nu şi-a dat seama de importanţa ei şi a dus-o acasă pentru a o folosi la pavaj. A rămas acolo circa 30 de ani, până când un arheolog care locuieşte în Israel, dr. Jacob Kaplan, i-a recunoscut importanţa şi a cumpărat-o", a explicat pentru AFP Sharon Liberman Mintz, specialistă în texte iudaice la Sotheby's New York, în cadrul unei prezentări a obiectului, la începutul lunii decembrie.
Piatra a trecut ulterior prin Muzeul Tora din Brooklyn, fiind achiziţionată apoi de un colecţionar privat, ultimul său proprietar înainte de vânzare.
Potrivit specialistei Sotheby's, "nu mai există nicio piatră de acest tip în mâini private (...) toate celelalte piese sunt fragmente mici" şi se află în muzee.
Alţi experţi citaţi de The New York Times au făcut apel la prudenţă, înainte de licitaţie, dată fiind dificultatea de a autentifica un astfel de obiect. "Printre obiectele provenind din această regiune sunt numeroase falsuri", a declarat directorul de cercetare de la Penn Cultural Heritage Center din Philadelphia, Brian Daniels, estimând în acelaşi timp că acest obiect ar putea fi "autentic".
"Nu există nicio modalitate de a şti" cât de veche este piatra, a adăugat preşedintele Departamentului de limbi şi civilizaţii clasice şi din Orientul Apropiat al Universităţii George Washington, Christopher Rollston.
În comunicatul său prin care anunţa rezultatul licitaţiei, Sotheby's a precizat că "acest obiect istoric a fost studiat de cei mai mari specialişti în domeniu şi menţionat în numeroase articole şi lucrări ştiinţifice, dintre care cel mai recent a fost publicat la începutul acestui an".
- Te-ar putea interesa si:
- Lucian Mîndruță și Digi FM aduc bucurie și magie copiilor din satele uitate, în Turul Târgurilor de...
- Sute de participanți la cursa tradiţională de alergare în costume de Moş Crăciun, la Guadalajara
- Pantofii roșii purtați de Judy Garland în "Vrăjitorul din Oz", vânduți cu o sumă amețitoare la...