Un set de reguli de conduita in societate dupa care sa ne ghidam ne va fi intotdeauna de folos in interactiunile noastre. Iata cateva dintre cele mai putin cunoscute reguli pe care multi dintre noi le-am incalcat fara sa fim constienti de asta:
1. Salutul
Felul cum ii strangi mana interlocutorului tau este foarte important. Prima impresie se bazeaza pe asta. Pentru a saluta corect, trebuie sa fii urmezi cateva reguli:
- strange-i mana dreapta doar cu o mana, fara sa o tii prea mult si fara sa ii pui mana de brat;
- pentru a saluta o femeie, te poti apleca usor.
2. Comunicarea
Sa fii punctual este absolut necesar. Ar trebui sa ajungi la intalniri la timp sau putin mai devreme, iar daca te afli in intarziere suna si cere-ti scuze.
Mai mult decat atat, e indicat sa oferi catFa mai multe complimente. Compania ta va fi mai placuta si, procedand astfel, vei da dovada de spirit de observatie si abilitatea de a vedea detaliile.
3. Barbatii si femeile
Regulile de buna purtare spun ca atunci cand te intalnesti cu cineva pe care nu il cunosti trebuie sa fie de fata si un mediator. De exemplu, un prieten comun, care sa va faca cunostinta.
Un barbat nu ar trebui sa ii tina geanta unei femei chiar daca vrea sa ii dea o mana de ajutor. El ii poate lua doar haina, pentru a o duce la garderoba.
4. Hainele
Hainele potrivite iti vor da incredere in tine si te vor ajuta sa faci o buna impresie. Asta nu inseamna ca trebuie sa cumperi unele scumpe. De exemplu, pentru un barbat, este foarte important sa aiba pantofii curati si un sacou/jacheta a carei marimi sa i se potriveasca.
Doar nasturele de sus ar trebui inchis.
Femeile ar trebui sa aleaga o pereche de pantaloni sau o fusta care au o culoare inchisa si sa adauge lumina prin alegerea unei jachete, bluze colorate. In plus, alegand o multime de bijuterii vei da dovada de prost gust.
5. Cum stam la masa
Daca esti invitatul cuiva la masa si sunt prezente persoane pe care nu le cunosti, nu vorbi cu ei inainte de a va face cineva cunostinta.
De asemenea, fii atent si la cum tii mainile. In niciun caz nu le pune pe masa. Mai mult, punandu-ti telefonul pe masa dai de inteles ca nu esti interesat de conversatie.
6. Cum ne asezam corect
O buna postura si asezarea picioarelor cand stai jos sunt cruciale. Daca te-ai asezat intr-un fotoliu jos, nu sta picior peste picior, ci tine genunchii aproape unul de altul si inclina usor picioarele. Poti utiliza trucul regal, pune un picior unul in spatele celuilalt, incrucisand gleznele.
7. La restaurant
Cel care face invitatia la restaurant trebuie sa plateasca. Daca vei spune "Sa mergem impreuna la restaurant", vei plati doar consumatia ta.
Referitor la multiplete tipuri de tacamuri, nu este necesar sa le cunosti pe toate. Cu toate acestea, sunt cateva de baza pe care trebuie sa stii sa le folosesti:
1 - servetel
2 - furculita pentru salata
3 - furculita
4 - farfurie
5 - farfurie pentru salata
6 - cutit
7 - lingurita
8 - lingura pentru supa
9 - ceasca si farfurie pentru desert
10 - pahar pentru vinul alb
11 - pahar pentru vinul rosu
12 - pahar pentru apa
13 - lingurita pentru desert
14 - furculita pentru desert
15 - cutit pentru desert
16 - farfurie pentru paine.
8. Bautura si cum o turnam
Femeile trebuie sa fie sigure ca nu vor lasa urme de ruj pe pahar.
Cat despre cum iti pui bautura, fiecare persoana trebuie sa se ocupe de paharul ei. Bineinteles, indicat ar fi ca paharele femeilor sa nu fie umplute pana la refuz.
9. Felul corect in care se bea ceaiul
Potrivit regulilor de bune maniere, pentru a cunoaste mai bine o persoana, oamenii se invita intre ei la o ceasca de ceai. Refuzul poate fi considerat o impolitete. Pentru a nu face zgomot cu lingurita, amesteca in centrul canei.
Nu trebuie sa iti sprijini lingura de farfuriuta. Aseaz-o in stanga ei.
Ceasca de ceai se tine cu o mana, iar farfuriuta cu cealalta. Este nepoliticos sa tii ceasca cu ambele maini.