Ți s-a întâmplat vreodată ca supa ta preferată să ți se pară fadă, chiar dacă știi că e gătită exact la fel? Sau să simți că ciocolata nu mai are acel gust intens? Dacă da, probabil că erai răcit. Dar de ce ne păcălesc papilele gustative tocmai atunci?
Când ne gândim la gust, ne gândim automat la limbă. Dar adevărul e că gustul este o experiență complexă care combină informațiile primite de papilele gustative cu mirosul alimentului. Iar nasul are un rol mult mai important decât credem.
Când suntem răciți, mucoasa nazală este inflamată, iar căile nazale se pot bloca. Asta înseamnă că mirosurile ajung mai greu (sau deloc) la receptorii olfactivi din nas, cei care “completează” gustul. Așa ajungem să percepem alimentele ca fiind fade sau chiar fără gust.
Citește și: Ce să mănânci când ești răcit. 7 alimente care te vor pune pe picioare
Citește și: Medicul nutriționist Laura Ene, despre greșeala pe care o fac cei care se feresc de pâine: “E de mare importanță în alimentație”
Ce simte, de fapt, limba
Limba poate detecta doar cinci gusturi de bază: dulce, sărat, acru, amar și umami (gustul “savuros”). Restul aromelor, cum ar fi scorțișoara, usturoiul, cafeaua, ciocolata, sunt percepute prin miros, nu prin gustul propriu-zis.
Când nasul e blocat, ne rămâne doar acea paletă limitată de gusturi simple, fără „nuanțele” care fac diferența între alimente.
Pe lângă gust și miros, textura și temperatura contribuie și ele la experiența alimentară. De exemplu, înghețata se simte plăcut rece și cremoasă, iar chipsurile crocante adaugă o dimensiune auditivă gustului. Când suntem răciți, aceste senzații pot fi și ele modificate, în special dacă avem febră sau ne simțim obosiți.

Bărbat răcit / Foto: Shutterstock
Ce putem face ca să simțim mai bine gustul când suntem răciți
- Condimentează mâncarea: ghimbirul, usturoiul, ardeiul iute și piperul pot stimula receptorii senzoriali și desfundă nasul temporar.
- Alege alimente calde: supele sau ceaiurile fierbinți ajută la decongestionarea căilor nazale.
- Hidratează-te bine: secrețiile nazale groase pot înrăutăți blocajul olfactiv, iar hidratarea ajută la fluidizarea acestora.
- Folosește spray-uri saline sau inhalări cu aburi pentru a-ți recăpăta treptat mirosul.
Când ești răcit, nu doar corpul tău e afectat, ci și modul în care percepi lumea, inclusiv gustul mâncării. De vină nu e limba, ci nasul tău blocat, care diminuează aromele.
- Te-ar putea interesa si:
- Japonia a realizat prima gară la o imprimantă 3D. Într-o săptămână a fost construită și în câteva...
- Grupul DIGI, contribuție de 357 milioane de lei la bugetul de stat în primul trimestru al anului...
- FOMO vs. JOMO. Termenii care explică ce înseamnă frica de a pierde vs. bucuria de a rata ceva