Este complet normal să îți lăcrimeze ochii atunci când plângi, râzi sau caști, însă, în unele situații, lăcrimarea excesivă este cauzată de anumite afecțiuni oculare.
Dacă vă aflați într-un mediu cu mult fum sau vânt puternic, lăcrimarea ochilor este o reacție normală. La fel se întâmplă și în cazul în care îți intră ceva în ochi - o particulă de praf, o insectă, o geană etc. Însă, potrivit TheSun, lăcrimarea ochilor este rezultatul și următoarelor probleme:
- Te poți confrunta cu o alergie oculară cauzată de polen, spori de mucegai, praf, fire de păr de la animalul de companie, acarieni sau iritanți: parfum, vapori chimici etc;
- Ai o infecție la ochi, cum este conjunctivita;
- Canalele tale lacrimale sunt blocate. Atunci când se întâmplă acest lucru, lacrimile rămân blocate în sacul lacrimal și cresc riscul de infecție, iar ochii produc un lichid gălbui sau o lăcrimare excesivă;
- Suferiți de ectropion, o afecțiune în care pleoapa se întoarce spre exterior, sau entropion, atunci când pleoapa se întoarce spre interior;
- Vă confruntați cu sindromul ochiului uscat - acest lucru poate determina ochii să producă mai multe lacrimi;
În cazul bebelușilor, lăcrimarea excesivă se produce deoarece canalele lor lacrimale nu sunt dezvoltate suficient. Acest lucru se ameliorează până împlinesc un an de viață.
De asemenea, lumina de la ecranul calculatorului poate cauza lacrimarea ochilor, mai ales când petreceți ore în șir în fața lui.
Citește și: Ce să mănânci când ești răcit. 7 alimente care te vor pune pe picioare
Cum poți trata ochii care lăcrimează
Dacă lăcrimarea excesivă nu te deranjează și nu durează mult, o poți lasă să treacă de la sine. Însă, atunci când devine o problemă, este nevoie de ajutorul medicului și de tratament.
Citește și: Ce se întâmplă cu pielea ta dacă nu te demachiezi înainte de culcare
Folosiți picături pentru ochi dacă aveți ochii uscați sau o infecție oculară sau medicamente contra alergiei. În cazul în care bănuiți că suferiți de o afectiune ale pleoapelor, este posibil să aveți nevoie de o operație, fapt ce necesita consutul unui medic specialist.
Dacă petreceți timp îndelungat în fața calculatorului, folosiți o pereche de ochelari cu lentile de protecție pentru computer.
Atunci când lăcrimarea ochilor persistă, consultați medicul oftalmolog.
- Te-ar putea interesa si:
- Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri...
- Florenţa ia măsuri pentru a combate turismul excesiv. Restricțiile anunțate în orașul italian
- Când se redeschide Catedrala Notre-Damme din Paris. 15 milioane de vizitatori sunt așteptați anual