Punctele negre apar în urma acumulării de sebum și celule moarte în interiorul pielii, ceea ce duce la apariția acelor puncte albe, care oxidează la contactul cu aerul devenind cunoscutele puncte negre. De obicei, acestea apar în zona T, frunte, nas, bărbie, deoarece această zona este mai uleioasă, producând sebum exces.
Deși punctele negre nu ne fac niciun rău, ele sunt neplăcute din punct de vedere estetic, fapt pentru care multe persoane doresc să le îndepărteze. Iată câteva soluții pentru îndepărtarea punctelor negre
1. Spălați-vă fața de două ori pe zi și după exerciții
Probabil nu este prima dată când auzi că spălarea feței în mod regulat poate ajuta la reducerea acneei. Este indicat să vă spălați fața dimineața, de preferat cu un produs de curățare, pentru a îndepărta murdăria sau bacteriile care s-au adunat pe parcursul nopții. De asemenea, este de preferat spălarea în mod regulat a fețelor de pernă.
Transpirația joacă de asemenea un rol important în apariția punctelor negre, fapt pentru care trebuie să vă curați chipul cu atenție după antrenamentul fizic, întrucât transpirația poate rămâne prinsă în pori, împreună cu murdărie și ulei.
Totodată, nu uitați să vă spălați fața și la finalul zilei, înainte de culcare.
Citește și: Șapte moduri prin care poți face față mai ușor oboselii
2. Benzi pentru puncte negre
Deși benzile pentru puncte negre nu oferă un rezultat definitiv, vă pot ajuta să îndepărtați punctele negre pentru o perioadă de timp. Le puteți introduce în rutina voastră de îngrijire a tenului ori de cate ori simțiți nevoia.
Pentru cele mai bune rezultate, încercați să vă expuneți fața la aburi înainte, (peste o oală cu apă clocotită, de exemplu), pentru a deschide porii.
3. Exfoliați-vă tenul
Când vă gândiți la exfoliere, s-ar putea să vă gândiți la exfolieri dure sau aspre. Acestea pot inflama și mai mult pielea. Din fericire, există o serie de exfolianți chimici blânzi pe care îi puteți folosi. Căutați-i pe cei care conțin alfa și beta hidroxi acizi (AHA și BHA). Aceștia sunt acizi blânzi care ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii.
Un exfoliant popular este acidul salicilic, care este un BHA. BHA sunt solubile în ulei și ajută la curățarea porilor. Acizii glicolici și lactici sunt considerați AHA, care sunt solubili în apă și derivați din surse naturale precum laptele, fructele sau zahărul.
Amintiți-vă doar că AHA și BHA elimină un strat de piele, ceea ce poate face pielea mai vulnerabilă la razele UVA și UVB. Așadar, nu uitați de SPF dacă ieșiți afară.
4. Masca cu argilă
Argila este un ingredient delicat, cu o cu eficacitate care datează din cele mai vechi timpuri. Argilă ajută la eliminarea excesului de ulei și poate ajuta la reducerea sau chiar îndepărtarea murdăriei din porii înfundați.
Măștile faciale cu argilă funcționează mai ușor decât benzile de pori, care pot îndepărta un strat de piele. În schimb, argila pătrunde în pori și poate elimina treptat murdăria și uleiul.
Unele măști cu argilă conțin sulf, care ajută la descompunerea pielii moarte și poate îmbunătăți aspectul punctelor negre. Cu toate acestea, mulți oameni sunt alergici la sulf, deci este o idee bună să faceți un test înainte, pe braț, dacă nu ați mai folosit vreodată un produs cu sulf.
5. Încercați retinoizi topici
Retinoizii topici sunt derivați din vitamina A și s-a demonstrat că îmbunătățește aspectul acneei și punctelor negre. Retinolul crește rotația celulelor pielii și poate reduce, de asemenea, aspectul ridurilor. Trebuie menționat faptul că femeilor însărcinate li se recomandă să evite retinolul, deoarece cantități excesive pot interfera cu dezvoltarea fătului.
Dacă sunteți gravidă, puteți încerca să utilizați ulei de măceșe în locul retinolului pentru efecte similare.
- Te-ar putea interesa si:
- Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri...
- Florenţa ia măsuri pentru a combate turismul excesiv. Restricțiile anunțate în orașul italian
- Când se redeschide Catedrala Notre-Damme din Paris. 15 milioane de vizitatori sunt așteptați anual