Un manuscris vechi de aproape 1.800 de ani, prezentat ca fiind cea mai veche carte din lume aflată într-o colecţie privată - şi cea mai veche carte liturgică creştină existentă - s-a vândut marţi la licitaţia Christie's din Londra pentru 3,065 milioane de lire sterline (3,9 milioane de dolari), transmite AFP.
”Codexul Crosby-Schøyen este unul dintre cele mai vechi exemple de carte într-o formă recunoscută de noi astăzi”, a declarat Eugenio Donadoni, specialist principal al Christie's, manuscrise medievale şi renascentiste, relatează News.ro.
”Fiind cea mai veche carte cunoscută aflată în mâini private, este extrem de rară şi este foarte puţin probabil ca aşa ceva să mai apară vreodată la licitaţie”, a adăugat acesta.
Citește și: O carte de bucate, cu o valoare estimată la 500.000 de euro, va fi scoasă la licitaţie la Paris
Licitaţia a început de la 1,7 milioane de lire sterline (2,17 milioane de dolari), atrăgând atât participanţi online, cât şi în persoană. După o activitate intensă, ciocanul a căzut şi a fost adjudecată de un ofertant anonim prin telefon. Preţul final, care a depăşit estimarea de dinaintea vânzării, cuprinsă între 2 şi 3 milioane de lire sterline, a reafirmat faptul că piaţa înfierbântată a cărţilor liturgice extrem de rare şi vechi nu dă semne de încetinire.
Anul trecut, Sotheby's a stabilit un record pentru cel mai scump manuscris vândut la licitaţie, când a obţinut 38,1 milioane de dolari pentru Codex Sassoon, o Biblie ebraică veche de 1.100 de ani.
Codexul - care conţine primele copii complete ale textelor biblice ale lui Iona şi ale primei epistole a lui Petru - oferă o fereastră unică în creştinismul timpuriu.
”Rezultatul puternic al licitaţiei este o dovadă a semnificaţiei istorice şi culturale profunde a cărţii”, spune Donadoni.
Produs într-una dintre primele mănăstiri creştine din Egiptul Superior, codexul de 104 pagini a fost scris de mână pe foi de papirus cu două feţe de către un singur scrib în limba coptă - o limbă egipteană în care sunt păstrate multe texte importante ale creştinismului timpuriu - pe parcursul a patru decenii.
Cercetările extinse şi datarea cu carbon au indicat că acesta datează din perioada 250-350 d.Hr., o perioadă istorică importantă din primii ani ai creştinismului. În 1952, acesta a fost descoperit îngropat într-un borcan în nisip, alături de alte peste 20 de coduri, de către fermierii din apropierea oraşului Dishna, Egipt.
Starea remarcabilă a papirusului, care este acum conservat între plăci de plexiglas, poate fi atribuită climatului arid al Egiptului, potrivit lui Donadoni.
Aceste manuscrise sunt cunoscute în mod colectiv sub numele de ”documentele Dishna” sau ”papirusurile Bodmer”, după numele colecţionarului elveţian Martin Bodmer.
Codexul Crosby-Schøyen a schimbat de mai multe ori mâinile de la descoperirea sa. A fost achiziţionat de Universitatea din Mississippi, unde a rămas până în 1981, şi a fost vândut de mai multe ori înainte de a fi cumpărat de omul de afaceri norvegian şi colecţionarul de cărţi rare Martin Schøyen în 1988.
Codexul este unul dintre mai multe manuscrise vândute la Christie's din colecţia Schøyen, care este ”una dintre cele mai mari şi mai cuprinzătoare colecţii de manuscrise adunate vreodată”, potrivit casei de licitaţii. Întreaga colecţie cuprinde peste 20.000 de piese, acoperind 5.000 de ani de istorie, de la 3.500 î.Hr. până în prezent.
- Te-ar putea interesa si:
- Intră în jocul trădărilor și al răsturnărilor de situație cu peliculele Film Now din luna ianuarie!
- Fontana di Trevi din Roma a fost redeschisă publicului. Lucrările de restaurare, parte din...
- O tăbliţă gravată cu Cele Zece Porunci, vândută cu 5 milioane de dolari la o licitaţie în New York