Cel mai mare studiu realizat până acum legat de eficacitatea vaccinului anti HPV a fost realizat în Suedia, iar veștile date de cercetători sunt foarte bune: vaccinul reduce șansele de a face cancer de col uterin cu 88 %. Aceștia au urmărit timp de 11 ani 1,7 milioane de femei, dintre care circa 500.000 vaccinate anti HPV.
Cercetătorii suedezi au descoperit că șansele de a face cancer de col uterin au fost cu 88% mai mici la femeile care au fost vaccinate înainte de vârsta de 17 ani și cu 50% mai mici la femeile mai vârstă, care au fost și ele imunizate. Vaccinul HPV previne infecția cu papilomavirusul uman, un grup comun de viruși cauzează 90 la sută din cazurile de cancer de col uterin.
Experții sunt de părere că în următorii ani cazurile de cancer uterin vor fi într-o scădere mare și speră ca în viitor această boală să fie complet eradicată.
Co-autorul studiului, profesorului Pär Sparén, de la Departamentul de Epidemiologie Medicală de la Institutul Karolinska din Suedia, a declarat „Fetele vaccinate la o vârstă fragedă par a fi mai protejate, ele nefiind probabil expuse la infecția cu HPV. Vaccinarea anti HPV nu are niciun efect terapeutic împotriva unei infecții preexistente. Studiul nostru arată că vaccinarea împotriva HPV poate reduce semnificativ riscul de cancer de col uterin, mai ales dacă este finalizată la o vârstă fragedă”.
Din cele 1,7 milioane de femei incluse în studiu, doar 19 femei vaccinate au fost diagnosticate cu cancer de col uterin, comparativ cu 538 de femei nevaccinate.
Recomandările OMS privind prevenția și controlul cancerului de col uterin:
- vaccinarea HPV a fetelor cu vârsta cuprinsă între 9 și 13 ani, înainte de a deveni active sexual;
- educația privind practicile sexuale sigure, inclusiv amânarea debutului activității sexuale;
- promovarea utilizării și furnizarea de prezervative persoanelor care sunt deja active sexual; atenție: prezervativul nu oferă protecție completă împotriva transmiterii infecției cu HPV. Infecția cu HPV se transmite și prin contactul tegumentelor din zona ano-genitală.
- avertismente privind consumul de tutun, care începe deseori în timpul adolescenței și care reprezintă un factor important de risc pentru cancerele de col uterin și alte tipuri de cancer; femeile active sexual trebuie să fie testate în cadrul programelor organizate de screening indiferent dacă au fost vaccinate;
- anomaliile celulare și leziunile precanceroase depistate impun investigații ulterioare pentru confirmare diagnostică, urmărire și tratament, funcție de tipul leziunii diagnosticate;
- cancerul de col uterin invaziv presupune tratament chirurgical, radioterapie și chimioterapie. Importanța prevenirii prin screening și vaccinare (nu se exclud) este probată de comparația ratelor de supraviețuire la 5 ani în funcție de diagnosticarea precoce (93%) sau tardivă (15%)
Sursa foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri...
- Florenţa ia măsuri pentru a combate turismul excesiv. Restricțiile anunțate în orașul italian
- Când se redeschide Catedrala Notre-Damme din Paris. 15 milioane de vizitatori sunt așteptați anual