Oferă sau nu infecția cu coronavirus imunitate? Aceasta este întrebarea la care oamenii de știință încearcă să găsească un răspuns încă din martie. Deocamdată răspunsurile nu sunt sută la sută sigure, însă posibilitatea de reinfectare cu SARS-CoV-2 este reală. Două studii recente confirmat că au existat persoane care au recontactat virusul.
Un raport citat de CNN prezintă cazul a două persoane diferite care s-au reinfectat cu noul coronavirus și al căror organism s-a comportat total diferit. În vreme ce una dintre persoane a fost asimptomatică la a doua infectare, cealaltă a suferit mai rău decât prima oară. Prin urmare, nu este clar cât de mult te protejează o infecție cu coronavirus în cazul în care te infectezi din nou. Deocamdată însă nu se știe sigur cât de frecvente sunt aceste reinfectări.
Vaccinul, soluția pentru o imunizare mai eficientă?
Specialiștii consideră că vaccinurile ar putea oferi o imunitate mai bună decât cea dată de infectarea cu virusul respectiv. Aceștia oferă ca exemplu vaccinul împotriva papilomavirusului uman (HPV).
VEZI SI: Ce se întâmplă la maturitate cu fetele vaccinate anti HPV. Vestea bună dată de cercetători
Vaccinurile au alte avantaje față de infecțiile naturale. În primul rând, acestea pot fi concepute pentru a concentra sistemul imunitar împotriva antigenilor specifici, care generează răspunsuri mai bune. De exemplu, vaccinul împotriva papilomavirusului uman (HPV) produce un răspuns imun mai puternic decât infecția cu virusul însuși. Asta se întâmplă pentru că vaccinul conține concentrații ridicate de proteine virale, mai multe decât există într-o infecție naturală. Acest lucru declanșează anticorpi puternic neutralizanți, făcând vaccinul foarte eficient în prevenirea infecției.
Imunitatea naturală împotriva HPV este deosebit de slabă, deoarece virusul folosește diverse tactici pentru distrage atenția sistemului imunitar al gazdei. Mulți viruși, inclusiv HPV, au proteine care blochează răspunsul imun sau pur și simplu reușesc să evite detectarea.
Imunogenitatea unui vaccin - adică cât de eficient este la producerea unui răspuns imun - poate fi, de asemenea, reglată fin. Agenții numiți adjuvanți inițiază de obicei răspunsul imun și pot spori imunogenitatea vaccinului.
Până în prezent, anticorpii neutralizanți împotriva SARS-CoV-2 au fost detectați până la patru luni după infecție
Studiile anterioare au sugerat că anticorpii împotriva coronavirusurilor înrudite durează de obicei câțiva ani. Cu toate acestea, scăderea nivelului de anticorpi nu se traduce întotdeauna prin slăbirea răspunsurilor imune. Și mai promițător, un studiu recent a constatat că celulele T de memorie au declanșat răspunsuri împotriva coronavirusului care provoacă Sars la aproape două decenii după ce oamenii au fost infectați. Dintre toate vaccinurile dezvoltate împotriva Covid-19, unul care favorizează un răspuns puternic al celulelor T poate fi cheia imunității de lungă durată.
- Te-ar putea interesa si:
- Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri...
- Florenţa ia măsuri pentru a combate turismul excesiv. Restricțiile anunțate în orașul italian
- Când se redeschide Catedrala Notre-Damme din Paris. 15 milioane de vizitatori sunt așteptați anual