Alimentația este extrem de importantă pentru sănătate, iar în ultimii ani, tot mai multe persoane aleg să renunțe la consumul de carne de porc, vită ori de pasăre, însă continuă să mănânce pește. Dieta pescetariană, care se bucură de un succes în ultimii ani este, de fapt, o dietă vegetariană reinventată, în care oamenii aleg să continue să mănânce pește.
Ce este dieta pescetariană
Potrivit nutriționiștilor, un pescetarian este o persoană care nu mănâncă carne, dar mănâncă pește. În literatura de specialitate, însă, dieta pescetariană este descrisă drept dieta pesco-vegetariană și este inclusă în spectrul vegetarianismului. Cu alte cuvinte, persoanele care adoptă dieta pescetariană aleg un stil alimentar vegetarian, dar în care includ și pește și fructe de mare. Această dietă se bazează, de asemenea, pe consumul de cereale integrale, nuci, legume, grăsimi sănătoase, iar fructele de mare și peștele joacă un rol important în ceea ce privește sursa de proteine. De asemenea, unii oameni care adoptă această dietă consumă și brânză și ouă.
Citește și: Ce să incluzi în dietă ca să ai mereu energie. Alimente care combat oboseala
Ce beneficii are dieta pescetariană pentru sănătate
Potrivit nutriționiștilor, dietele bazate pe consumul de plante sunt benefice pentru sănătate, deoarece prezintă un risc mai scăzut de obezitate și de boli cronice, precum boli de inimă și diabet.
Studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că femeile care urmează o dietă pescetariană câștigă mai puțin în greutate într-un an decât femeile care mănâncă carne, în timp ce alte cercetări au descoperit că persoanele care au consumat o dietă pescetariană aveau un risc de 4,8 la sută de a dezvolta diabet, comparativ cu un risc de diabet de 7,6% în rândul persoanelor care au inclus carnea în dieta lor.
Citește și: Ce au descoperit cercetătorii despre consumul de legume, în cel mai recent studiu din Marea Britanie
Peștele este bogat în acizi grași Omega-3, motiv pentru care persoanele care adoptă această dietă îi vor oferi organismului cantitatea de nutrienți necesară pentru a funcționa optim. În plus, acesta conține și vitamina B12, zinc și seleniu, nutrienți care sunt regăsiți și în fructele de mare. Spre exemplu, doar o stridie conține 133% din doza zilnică indicată de vitamina B12 și 55 la sută din doza zilnică de zinc și seleniu. De asemenea, midiile conțin nu doar vitamina B12, ci și seleniu, mangan și alte vitamine de tip B.
Citește peroz.ro care sunt alimentele permise și cele interzise în dieta pescetariană, precum și un exemplu de meniu
- Te-ar putea interesa si:
- Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri...
- Florenţa ia măsuri pentru a combate turismul excesiv. Restricțiile anunțate în orașul italian
- Când se redeschide Catedrala Notre-Damme din Paris. 15 milioane de vizitatori sunt așteptați anual