Veneţia ar trebui să fie adăugată pe o listă a siturilor din patrimoniul mondial aflate în pericol, a declarat agenţia culturală a ONU. De asemenea, UNESCO monitorizează Marea Barieră de Corali din Australia, transmite BBC.
Potrivit unui raport al UNESCO, emblematicul oraş italian riscă să sufere daune "ireversibile" din cauza turismului copleşitor, a dezvoltării excesive şi a creşterii nivelului mării din cauza schimbărilor climatice, relatează News.ro.
Agenţia îşi propune să încurajeze o mai bună conservare a sitului pentru viitor. Un purtător de cuvânt al municipalităţii din Veneţia a declarat că va "citi cu atenţie" propunerea, relatează Reuters.
Acesta a adăugat că reprezentanţii municipalităţii vor discuta apoi cu guvernul italian.
Veneţia este cunoscută sub numele de "La Serenissima", care se traduce prin "foarte senină" - dar această poreclă nu se mai potriveşte.
Raportul UNESCO acuză autorităţile italiene de "lipsa de viziune strategică" pentru a rezolva problemele cu care se confruntă unul dintre cele mai pitoreşti oraşe din Italia.
Este o lovitură pentru autorităţi, care sunt acuzate că nu au reuşit să protejeze oraşul istoric şi laguna înconjurătoare, însă unul dintre foştii primari ai Veneţiei a acuzat agenţia internaţională pentru patrimoniu că este "unul dintre cele mai scumpe şi inutile organisme de pe faţa pământului".
Massimo Cacciari a declarat că UNESVO emite "judecăţi fără să ştie" şi "emite opinii în stânga şi în dreapta, pe care ar fi bine să le ignorăm".
"Nu ne dau nicio finanţare pentru a face schimbări, tot ce fac este să critice... De parcă Veneţia ar avea nevoie de UNESCO pentru a fi un sit al patrimoniului mondial! Avem nevoie de mai multă acţiune şi mai puţine cuvinte", a declarat fostul primar.
Includerea Veneţiei pe lista de pericol fusese deja propusă de UNESCO în urmă cu doi ani, dar a fost evitată în ultimul moment datorită unor măsuri de urgenţă adoptate de guvernul italian.
Una dintre aceste măsuri a fost decizia de a interzice navele mari - cum ar fi navele de croazieră - în Canalul San Marco, precum şi promisiunea de a lansa un plan ambiţios de conservare a oraşului.
Interzicerea navelor mari este în curs de aplicare - chiar dacă UNESCO spune că ar trebui extinsă şi la alte modele de ambarcaţiuni, care sunt foarte poluante, dar planul de salvare a Veneţiei nu a fost niciodată pus în aplicare şi a rămas un miraj.
Potrivit ziarului italian La Repubblica, experţii UNESCO au scris mai multe scrisori guvernului italian, cerând actualizări şi un calendar. Răspunsurile pe care le-au primit au fost considerate insuficiente.
Raportul UNESCO, consultat de La Repubblica, spune că autorităţile care se ocupă de situaţia de urgenţă din oraş nu au o strategie pentru a face faţă ameninţării schimbărilor climatice.
Încălzirea planetei are un impact dăunător prin creşterea nivelului mării, astfel încât Veneţia - care este înconjurată de apă - este foarte vulnerabilă la inundaţii.
În plus, aproximativ 28 de milioane de turişti vizitează Veneţia în fiecare an. Acest lucru duce la tot mai multe proiecte de expansiune urbană, care, la rândul lor, dăunează oraşului, potrivit UNESCO.
Printre altele, UNESCO consideră că clădirile înalte pot "avea un impact vizual negativ semnificativ" asupra oraşului şi că acestea ar trebui construite departe de centrul oraşului.
Veneţia este considerată o bijuterie de necontestat de către italieni.
Pe lângă faptul că i s-a dat o poreclă pentru seninătatea sa, este cunoscută, la rândul său, ca "oraşul iubirii", "la domitante" (dominanta) şi "regina Adriaticii".
UNESCO enumeră 55 de situri ale Patrimoniului Mondial la nivel global ca fiind "în pericol", iar alte 204 sunt monitorizate în mod activ de către agenţie din cauza ameninţărilor cu care se confruntă.
Marea Barieră de Corali din Australia a evitat la limită să intre pe lista din acest an, în ciuda faptului că este în continuare "grav ameninţată" de schimbările climatice şi de poluarea apei.
În schimb, UNESCO va analiza din nou eforturile de conservare a recifului depuse de guvernul australian în 2024.
- Te-ar putea interesa si:
- Arabia Saudită a inaugurat o staţiune de lux, construită pe o insulă, în cadrul megalopolisului său...
- Ziua Internațională a Pastelor. Italia este responsabilă pentru două treimi din pastele produse şi...
- DIGI oferă tuturor clienților mai mult trafic de date mobile, fără costuri adiționale