Murul este un arbust țepos de la care bunicii noștri foloseau frunzele si fructele când venea vorba de probleme digestive.
Ilinca Colniceanu, culegătoarea de plante din munții Vrancei, a învățat să fie meșter de plante de la bunica și de de la mama ei. Și, o dată cu tainele buruienilor vindecătoare, femeia a învățat să le cunoască și să le respecte.
De la mur sunt folosite în scopuri medicinale și funzele dar și fructele. Acrișoare și negre, fructele de mur sunt însă de departe cele mai vânate ”produse” ale arbustului.
Murul este un remediu extraordinar pentru afecțiunile intestinale. Alături de răchitan, alături de zmeur, alături de măceș, este un răspuns extraordinar la tot ce înseamnă afecțiunile intestinale. Și, în același timp, este un bun cicatrizant.
Fructele de mur sunt foarte bune ca alimente, au o grămadă de antociani, vitamine, inclusiv vitamina c, sunt sățioase, metabolice, echilibrează metabolismul organismului și, ca și afinele, ca și măceșele ajută la fragilitatea capilară.
Murul se prepară ca infuzie, obișnuită sau în amestec cu alte plante. Bem infuzia călduță, înainte sau după masă, dar nu vom pune zahăr, nu vom pune lămâie.
Seria de mini-documentare „Vraci, rețete și secrete” – producție proprie Digi Life Romania – ne introduce în lumea miraculoasă a plantelor medicinale. În fiecare weekend, de la 21:55.
- Te-ar putea interesa si:
- Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri...
- Florenţa ia măsuri pentru a combate turismul excesiv. Restricțiile anunțate în orașul italian
- Când se redeschide Catedrala Notre-Damme din Paris. 15 milioane de vizitatori sunt așteptați anual