Comunicat de presă - IN PREMIERA LA DIGI LIFE: MARTORUL 448, un documentar despre viata romanilor cu dizabilitati.

Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), in baza Conventiei privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, oamenii cu dizabilitati sunt definiti ca persoane cu deficiente fizice, mentale, intelectuale sau senzoriale de durata, care, in interactiune cu diverse bariere, pot ingradi participarea deplina si efectiva a persoanelor in societate, in conditii de egalitate cu ceilalti.

In Romania sunt aproximativ 800.000 de oameni cu handicap, iar tara noastra ocupa locul al 3-lea, din coada, in Europa, ca angajator al acestei categorii sociale. Dintre acestia, 146.000 sunt nevazatori care, desi ar trebui sa fie protejati de legea 448, nu se bucura de drepturile “garantate” de ea. Un exercitiu matematic simplu arata ca, daca acestia fac parte din familii cu cel putin 3 membri, in medie, fenomenul ajunge sa impacteze 8% din populatia Romaniei.

Cei mai multi dintre ei sunt nevoiti sa se traiasca aproape exclusiv in spatiul in care locuiesc. Un nevazator fara insotitor risca sa ramana blocat in casa. Persoanele in scaun cu rotile nu beneficiaza de rampe de accesibilizare, iar mijloacele de transport in comun nu ofera acces.

Societatea, din lipsa de educatie, ii izoleaza. Angajatorii ezita sa le ofere loc de munca, pe motiv ca un „om cu handicap” nu da randament.

Documentarul „Martorul 448”, difuzat in premiera nationala pe DIGI LIFE, in data de 15 noiembrie 2019, la ora 21:00, priveste viata prin ochii acestor oameni si incearca sa identifice modalitatile prin care integrarea lor sociala poate deveni realitate.

Difuzarea filmului va fi precedata, de la ora 20:30, de o dezbatere in care protagonistii filmului si specialistii vor discuta despre obstacolele sociale cu care se confrunta persoanele cu dizabilitati. Dezbaterea va fi gazduita de jurnalista Digi 24, Teodora Tompea, si ii va avea invitati pe Sorin Tata, nevazator, Daniela Tontsch, Presedinte al Consiliului National al Dizabilitatii din Romania si Georgeta Bucur, presedintele Asociatiei Down Plus.

Filmul analizeaza problemele cu care se confrunta persoanele cu dizabilitati printr-o serie de interviuri cu acestea si cu reprezentanti ai institutiilor ce ii au in grija. Scopul este cresterea constientizarii publice, dar si cautarea unor rezolutii individuale in fiecare dintre telespectatori.

Baietelul meu depinde de mine, deci trebuie sa mearga insotit. Nu constientizeaza pericolul sau frica. Trebuie ajutat, zi de zi; trebuie mers cu el si la scoala, si peste tot, explica mama unui copil diagnosticat cu o tulburare de spectru autist (TSA).

Nu doar Legea 448 este de vina, pentru cum a ajuns sistemul la ora actuala. Pentru ca este foarte clar ca sistemul a decazut foarte mult, este intr-o gaura de potential. Dar, legea, asa cum a fost ea conceputa, a fost o lege destul de buna, pentru ce putea sa ofere Romania in 2006, a fost de parere Matei Ghigiu, activist care a lucrat peste 32 de ani in ONG-uri si administratia centrala in domeniul dizabilitatii.

Trailer oficial MARTORUL 448

„MARTORUL 448” este parte a unei serii de opt documentare care abordeaza teme sensibile ale societatii romanesti. Primele doua productii, dedicate accesului inegal la educatie, respectiv violentei domestice, au fost difuzate la Digi Life anul trecut, iar cel de-al patrulea - Martorul 17 - va avea premiera la 1 decembrie 2019, tot la Digi Life.

Filmul este o productie Oblique Media Film si Atic Pictures, regizat de Cristina Dobritoiu si Titi Radoaie, avandu-i producatori pe Adela Vrinceanu Celebidachi, Titi Radoaie, Dan Iancau si Cristina Dobritoiu. Filmul a fost realizat cu sprijinul OMD, Media Investment, Publicis Groupe, Mindshare, Mediacom, Wavemaker, Ogilvy, Chio, Nutline, Hervis Sport, Jysk, Noriel.